Rubén González

Rubén González (1919.05.26.- 2003.12.08.) már elmúlt 70 éves, amikor a Buena Vista Social Club zongoristájaként a világ megismerte. Minden idők egyik legkiválóbb muzsikusa volt, aki a mambó-tól a modern jazz-ig mindent szívesen játszott.
Rubén González y Fontanills 1919-ben Santa Claraban született. 7 éves volt, amikor családja vett egy zongorát. Nagyon tetszett neki a hangszer, és elkezdett rajta játszogatni. A szülei úgy látták, hogy van érzéke hozzá, ezért fogadtak mellé egy tanárt, aki nyolc évig foglalkozott az ifjú Rubénnel. Aztán elvégezte a Cienfuegos Conservatorio-t.
Családjával nem sokkal később Havannába költözött. Itt a sok kiváló zenész láttán elbizonytalanodott, ezért orvosnak kezdett tanulni. Aztán mégis győzött a szenvedély. Zongoraművészként olyan énekeseket kísért, mint Orlando Vallejo és Paulina Álvarez, de dolgozott együtt Raúl Planas-sal, Mongo Santamaría-val, az America Orchestra-val.
A 40-es években Rubén González csatlakozott a Kubában igen népszerű Arsenio Rodriguez zenekarához. 4 évig dolgoztak együtt, lemezt készítettek, valamint Kubán kívül Mexikóban és Venezuelában is koncerteztek.
Később zongorázott a legendás Tropicana klubban, majd a 60-as években csatlakozott Enrique Jorrin – őt tartják a cha-cha-cha feltalálójának – zenekarához, és a következő 25 évet velük töltötte. A 80-as évek közepén, Jorrin halála után González lett az együttes vezetője.

Amikor nyugdíjba vonult, otthon nem volt zongorája, így évekig nem játszhatott szeretett hangszerén. A 90-es évek végén részt vett a Juan de Marcos González (csak névrokon) fémjelezte Afro Cuban All Stars projektben.
Rubén González 1996-ban tért vissza s oroszlánrésze volt a Buena Vista Social Club világsikerében. Ezután ismét alkotni kezdett, megjelentek régi és új felvételei, de már nem sokáig élvezhette a sikereket, 2003. december 8-án, otthonában hunyt el.
Rubén González-t már gyermekkorában is nagyon tehetségesnek tartották, bármit játszott, klasszikus zenét, mambót vagy jazz-t, mindig légies könnyedség, és rendkívüli virtuozitás jellemezte muzsikáját.