Orlando “Cachaito” López

Orlando ‘Cachaito’ López Kuba egyik legismertebb zenésze, s a világ egyik leghíresebb nagybőgőse. Mindent tud hangszeréről, a klasszikus zenétől a jazz-ig mindent szívesen játszik.
Orlando Vergara López, vagy ahogy zenésztársai szólítják, Cachaito 1933-ban született Havannában. Családjában mindenki, több generációra visszamenően, nagybőgőn játszott.
Édesapjának, Orestes López-nek, a mambo alapjainak kidolgozásában, nagybátyjának, a többszörörs Grammy-díj-as Israel ‘Cachao’ López-nek pedig a descarga stílus fejlődésében volt fontos szerepe.
Orlando ‘Cachaito’ López bár egy ideig a hegedűvel is kacérkodott, végül 9 évesen elkezdett nagybőgőzni, és a Guillermo Tomás Conservatorio-ban tanult. Még alig volt 11 éves, amikor már nagynénje, Coralia López Cachao zenekarában muzsikált. Kuba egyik legnépszerűbb együttesében, az Orquesta Riverside-ban a descarga stílust – az afro-kubai jazz-t – művelhette. Aztán 17 évesen nagybátyja kérésére csatlakozott az Arcano y sus Maravillas nevű zenekarhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cachaito a 60-as évektől tagja volt az Orquesta Sinfonica National-nak, így nappal koncerttermekben klasszikus zenét, éjszakánként pedig klubokban tánczenét játszott. Szintén a 60-as években belefogott egy kísérletező vállalkozásba Kuba egyik igen ismert zenészével, Irakere-vel. Ők zenésztársaikkal együtt elegyíteni próbálták a pop és klasszikus zenét, a kubai és afrikai folkot, valamint a jazz-t.
Orlando ‘Cachaito’ López elismert zenész lett hazájában, szerettek vele dolgozni, ő azonban Rubén González-zel, a kiváló zongoristával muzsikált a legszívesebben.
1997-ban Ry Cooder őt is felkérte, hogy működjön közre a Buena Vista Social Club formációban, ahol ismét együtt zenélhetett López és Rubén González.
2001-ben Cachaito címmel jelent meg eddigi egyetlen szólólemeze, amely elnyerte a BBC Radio 3 World Music Award díját. Ezen a korongon igazi latin dallamokat, danzón-t, cha-cha-cha-t, bolero-t hallhatunk.