Omara Portuondo

 

Kuba legismertebb énekesnője, a Buena Vista Social Club dívája Omara Portuondo, aki a tradicionális kubai stílusokon, a bolero-n és a habanera-n kívül amerikai jazz-t is szívesen énekel.
Omara Portuondo 1930. októberében Havannában született, és a Bone Key negyedben élt szüleivel és két lánytestvérével. Édesapja profi baseballjátékosként Kubában igen ismert embernek számított, még külföldre is eljuthatott. Édesanyja gazdag spanyol családját hagyta el a szerelemért. Omara gyermekkorában a szüleitől tanulta a kubai dalokat, akik a délutáni sziesztát mindig közös énekelgetéssel töltötték.
Omara Portuondo fiatalon a Tropicana kabaré táncosnőjeként lépett fel, legismertebb táncpartnere Rolando Espinosa volt. Aztán egy ideig tánctanárként is dolgozott. 1952-ben Omara, nővérével Haydee-vel alakított egy női quartett-tet, mely Los Daida névre hallgatott.
Néhány velük töltött év után építgetni kezdte szólókarrierjét. Első szólóalbumát 1959-ben vette fel Magia Negra címmel, melyen a kubai zene és a jazz keverékéből született dalok voltak hallhatók.

Szerencsésnek mondhatta magát, hiszen külföldön is felléphetett, az USA-ban például együtt énekelhetett Nat King Cole-lal.
A 70-es években csatlakozott Kuba egyik legnépszerűbb zenekarához az Orquesta Aragón-hoz.
A világsikert azonban, sok kiváló kubai muzsikushoz hasonlóan, számára is 1997-ban a Buena Vista Social Club hozta meg.
2000-ben jelent meg a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo című lemez, mely hihetetlen szakmai siker volt. Ezzel a koronggal a kubai Edith Piaf-nak is nevezett Omara Portuondo visszavonhatatlanul beírta a nevét a világsztárok közé.
A 2003-ban készült Flor De Amor című albumán kubai zenészek mellett brazilok is közreműködtek.
A magyar közönség már többször is meg csodálhatta ezt a nagyszerű énekesnőt például a 2004-es Sziget Fesztiválon is.
A bolero-k és habanera-k királynőjének sikere töretlen, folyamatosan koncertezik a világ különböző pontjain.