Manuel “Guajiro” Mirabal

Manuel ‘Guajiro’ Mirabal-t a legendás Buena Vista Social Club-ban ismerte meg a világ, összetéveszthetetlen trombitajátéka a lemez egyik jellegzetes színfoltja. Rendíthetetlenül hisz a gazdag kubai zenei örökség időtlenségében és erejében. Mindent tud a kubai városi és falusi stílusokról éppúgy, mint a jazz-ről. Halk szavú ember, aki helyett mindig a trombitája beszél.
Luis Manuel Mirabal Vázquez 1933. május 5-én született egy Melena del Sur nevű kisvárosban. Édesapja egy helyi zenekart vezetett. Gyermekként gyakran hallgatta nővére ének- és zongoraóráit, a trombitával pedig édesapja térdén ülve ismerkedett. Hogy kielégítse kíváncsiságát, más fúvós hangszereket is kipróbált, például a szaxofont és a klarinétot. Aztán 11 évesen kezdett trombitálni tanulni. A trombitának óriási presztízse van a kubai zenében.
Mirabal, vagy ahogy később zenésztársai elnevezték, El Guajiro 18 évesen már hivatásos muzsikusként dolgozott. Édesapja nagyon örült, hogy fiának milyen bámulatosan gyorsan épül profi karrierje. Először a Conjunto Universal-ban, majd a Swing Casino nevű jazz-zenekarban trombitált, aztán 1956-ban csatlakozott a Conjunto Rumbavana-hoz. Ez a sikeres csapat son-t, guaracha-t és mambót játszott klubokban, kaszinókban és karneválokon Kuba több városában.

A 60-as években a híres Tropicana Club-ban zenélt az Orquesta Riverside-dal. Aztán 1967-től 23 évig az Orquesta Cubana de Música Moderna tagja volt, és többek közt filmzenéket is készítettek. Olyan kitűnő zenészekkel dolgozhatott, mint Chucho Valdés és Guillermo Barreto, de turnézott Oscar de Leon és José Feliciano társaságában is.
Később muzsikált még a kubai rádió és televízió, és a hadsereg zenekarában is.
Manuel ‘Guajiro’ Mirabal sok nagyszerű kubai zenésszel együtt közreműködött azon az 1979-ben készült Estrellas De Aretio című albumon, amely aztán Ry Cooder amerikai zeneszerző – producert arra ösztönözze, hogy megkeresse a legkiválóbb még élő kubai muzsikusokat. Így Mirabal is tagja lett a Buena Vista Social Club-nak.
Szólistaként azonban csak 2005-ben ismerhette meg a közönség. Ekkor készült el első önálló lemeze, Buena Vista Social Club presents Manuel Guajiro Mirabal címmel, melyen Mirabal és társai Arsenio Rodriguez 40-es, 50-es évekbeli dalait idézik fel.
A kitűnő trombitás a zenélés mellett tanítással is foglalkozik, és néhány diáknak ingyen is ad órát, mert mint mondja – „Ez egy olyan munka, ahol nem a pénz érdekel, csak az, hogy segítsek nekik tanulni.”