Eliades Ochoa

A Buena Vista Social Club egyik legjellegzetesebb alakja Eliades Ochoa, akinek gitárjátékán kívül texasi cowboykalapjára is emlékezhetünk. Tradicionális kubai stílusokat, többek közt son-t, bolero-t, guajira-t játszik.
Eliades Ochoa Bustamante 1946. június 22-én született Santiagoban. Családjának több tagja is zenélt, édesanyja például a tres nevű hangszeren játszott. Gyermekkorában tulajdonképpen egész nap zenét hallgatott, és mivel szülei szegények voltak, Eliades 12 évesen a bordély negyed utcáin kezdett gitározni, énekelni, és kalapozni. Az így keresett pénzzel családját segítette.
1962-től Trinchero Agraria címmel vezetett rádióműsort, melyben főleg guajira-t, vagyis kubai country-t játszottak. A 70-es években csatlakozott a Quinteto de la Trova és a Septeto Típico Oriental nevű együttesekhez.

1978-ban vette át Kuba legnépszerűbb bolero-zenekarának a Cuarteto Patria-nak az irányítását, és azóta is velük járja a világot. Új lendületet adott az 1939-óta fennálló zenekarnak, melynek fő erőssége a guajira , a son montuno és a guaracha.
1996-ban Ry Cooder jóvoltából Eliades Ochoa is közreműködött a Buena Vista Social Club lemezen, az erről készült filmben és a fergeteges hangulatú koncerteken. Ekkor a világ is megismerhette Eliades Ochoa nevét.
1999-ben Sublime Ilusion című albumáért Grammy-díj-at vehetett át.
Ochoa hosszú évek óta saját készítésű, speciális hangszerén játszik, mely átmenet a gitár és a tres között, és melyen a G és a D húrt megkettőzte és egy oktávval magasabbra hangolta.
A magyar közönség is többször hallhatta már muzsikálni korosztályának egyik legkiválóbb gitárosát és zenekarát.