Compay Segundo

A világzene eddigi legnagyobb sikerének a Buena Vista Social Club-nak s a kubai zenének talán legemblematikusabb alakja. Szerzőként és előadóként egyaránt a halhatatlanok közé tartozik.1907. november 18-án Kuba keleti részén a Siboney nevű hegyi faluban, egy szegény dohánytermesztéssel foglalkozó családban született Francisco Repilado (teljes neve: Maximo Francisco Repilado Muňoz). Családjával 1915-ben Santiagóba költözött, ahol az ifjú Segundo a helyi dohánygyárban dolgozott. Az 1920-as években kezdett gitározni és klarinétozni, és a trova énekes Nico Saquito zenekarában játszott. A 30-as években Havannába költözött, ahol Lorenzo Hierrezuelo-val duóban arattak sikereket és az énekes Pio Leyva-val zenélt együtt. A Los Compadres nevű zenekarban a második szólamot játszotta és énekelte. Innen ered a Compay Segundo (Második Haver) művésznév. A kiváló son énekes saját zenekarát a Compay Segundo y sus Muchachos-t 1956-ban alapította, és haláláig velük zenélt. 1959 után – a Fidel Castro vezette forradalom győzelmét követően – egy ideig ismét a havannai szivargyárban sodorta a dohányleveleket (egyébként nagyon szerette a szivart, még idős korában is napi kettőt szívott el). Zenekara nemcsak hazájában, hanem Spanyolországban is igen népszerű volt.

 

1997-ben Ry Cooder jóvoltából megszületett a Grammy-díj-as Buena Vista Social Club lemez, amely világszerte ismertté tette Compay Segundot és zenésztársait (Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Rubén González). A lemez egyik legnépszerűbb dala, a Chan Chan is Segundo szerzeménye.
Legismertebb lemezei a Las Flores de la Vida (Grammy-díjra is jelölték), a Calle Salud és a Duets , ahol többek között Khaled, Charles Aznavour, Cesaria Evora, Antonio Banderas énekel együtt az idős művésszel. Legismertebb dalai: Macusa, Sabroso, Morir de amor. De nem csak son-t, hanem többek között bolero-t, merenge-t, guajira-t is énekelt.
Kifejlesztett egy sajátos hangszert, a harmonico-t a kubai tres és a hagyományos gitár ötvözetéből.
Élete végéig koncertezett, a világ legnagyobb koncerttermeiben lépett föl fergeteges sikerrel New York-tól Brüsszelig és a párizsi Olympiáig.
2003. július 13-án 95 évesen hunyt el.
Fiai – Basilio Repilado és Salvador Repilado – is zenészek lettek, a Grupo Compay Segundo nevű zenekarral járják a világot és népszerűsítik tovább édesapjuk muzsikáját.