Barbarito Torres

Barbarito Torres-t is a Buena Vista Social Club-ban ismerhette meg a világ, nagyon kifinomult és rendkívül virtuóz muzsikus, aki laúd nevű hangszerén mutatja be a kubai zene minden szépségét. A laúd a középkori trubadúrok által Kubába került lant átalakított változata.
Bárbaro Alberto Torres Delgado, vagy ahogy zenész körökben nevezik Barbarito Torres 1956. december 30-án Matanzas tartományban született. 10 évesen kezdett laúd-on játszani, méghozzá kubai népzenét.
Profi karrierje 1970-ben indult, amikor csatlakozott a Serenata Yumurina nevű együtteshez. 1973-ban bevonult katonának, és a hadsereg jazz-zenekarában játszott. Három évvel később, amikor letelt a szolgálata, először bejárta Kubát a Siembra Cultural-lal, majd letelepedett Havannában. A sziget legjobb laúd játékosa vált belőle. Fellépett a rádióban és a televízióban is, és olyan nagyszerű zenekarokkal és művészekkel dolgozott együtt, mint az Elio Revé Orchestra és a Sierra Maestra, valamint Celina González, Oscar de León, Paco de Lucia és Willie Colón.
A laúd királyának is nevezett Barbarito Torres 1996-ban bekerült a Buena Vista Social Club csapatába s ezzel egycsapásra világhíressé vált.
1999-ben jelent meg első önálló albuma, a Havanna Café. Ez volt az ezredforduló egyik legpazarabb lemeze, melyen Torres a tradicionális kubai zene és a laúd minden szépségét bemutatta. Turnéján testvére Conchita és felesége Sonia vokálozott.
Második korongja 2003-ban készült el, a címe pedig egyszerűen csak Barbarito Torres.
A kiváló művész nagyon tiszteli hazája muzsikáját, különösen a guajira-t és a blues-t. Művészetében egyszerre van jelen a hagyomány és a merész újító szellem. Az utóbbi években tanítással is foglalkozik.